Oaxaca Cuina mexicana
Origen

CUINA PURA

Fa quinze anys, el xef Joan Bagur va començar a treballar a la cuina de Carmen Ramírez Degollad​​o Titita, la del Bajío, a Mèxic DF. Va quedar-se en aquesta cuina, envoltat de Mayoras, cuineres tradicionals mexicanes, que seguien les receptes a grapadets i a pessics; cuinant cada plat amb els productes de la terra que produeix la Milpa. Aquesta cuina antiga transmesa de mares a filles des dels temps dels Zapotecas, és el tresor que el Xef Joan Bagur ha heretat; un tresor que es troba a la base gastronòmica d’Oaxaca, al costat d’una filosofia culinària particular i universal. Al coneixement de Joan Bagur s’hi va unir, a Barcelona, l’experiència, el criteri i la curiositat d’Iñaki Lz de Viñaspre, el responsable de realitzar i quallar les idees, les voluntats i les estructures d’Oaxaca Cuina mexicana.

MILPA

La Milpa és un agroecosistema precolombí, una zona de cultiu a l’interior de la selva. La paraula és d’origen náhuatl i es pot traduir com camp net, o acabat de netejar. Segons la cultura Maia, les Milpas, així com tot allò relatiu a la natura, pertanyia als déus, i per tant, havien de tractar-se amb respecte. Un respecte que es demostrava alternant èpoques de sembra amb èpoques de reforestació en què els antics habitants posaven en pràctica un extens coneixement del medi selvàtic. La Milpa ha vist brollar molts i diversos productes de la terra, encara que els més populars són el blat de moro, els fesols i la carbassa.

Cuiner

JOAN BAGUR

Joan Bagur és un cuiner menorquí inquiet, viatger i enamorat de la rica gastronomia ancestral de Mèxic. Avui en Joan es sitúa al capdavant d’aquest ambiciós projecte gastronòmic, després de 15 anys bevent de la ciència d’il·lustres mestres com Carmen Ramírez Degollado​​, Titita, la creadora del Bajío de Cuitláhuac o de Diana Kennedy, una autoritat en cuina mexicana i autora del manual de cuina tradicional mexicana El arte de la cocina mexicana. 15 anys compartint cuina amb extraordinàries mayoras, hereves de la saviesa gastronòmica mexicana. En Joan ha conviscut amb els secrets més ben guardats de la cuina mexicana amb un esperit humil i de profund respecte. Al Bajío de Cuitláhuac de Titita i les cèlebres mayoras, va conèixer la part més indígena, la màgia i el misticisme de la cuina tradicional en forma de grapadets i pessics que amb paciència ha documentat i ha sabut incorporar a la seva cuina. En una segona etapa, va recórrer tots i cadascun dels estats de Mèxic per enamorar per complet de les riques i coloristes versions de cuina tradicional, realitzant els seus propis projectes de restauració en el districte federal. En Joan Bagur és un cuiner amb un gran respecte per l’estacionalitat dels productes i dels aliments, que traslladen al plat sabors nítids, textures diverses i presentacions atractives. Les seves creacions parteixen de les aromes i els sabors de les bases artesanals i tradicionals, resultant en el que avui entenem com a cuina tradicional evolucionada.
RETRATOb

Oaxaca

CUINA PURA

Oaxaca es nodreix de l’essència, de la mística i de la tradició per brotar amb un respecte absolut pels productes de la terra mexicana i els seus sabors d’origen. Parlem d’una cuina tradicional evolucionada que manté tècniques i processos culinaris antiquíssims d’elaboració de salses i platets però que permet la introducció de tècniques contemporànies d’avantguarda. L’evolució del coneixement al servei de  l’exploració, de la reivindicació i de la trobada amb una vella manera de cuinar i d’entendre els productes, els sabors i la nostra relació amb el que mengem.
veure carta

Mezcaleria

AMB ELS CINC SENTITS

El vas comunicant de Oaxaca, la Mezcalería, és un espai dedicat al Mezcal. Una taverna mexicana als Porxos d’en Xifré, al costat del port de Barcelona, històric origen i destinació dels vaixells d’ultramar. A la Mezcalería d’Oaxaca hi trobaràs 200 varietats d’autèntic mescal orgànic mexicà, probablement la mezcalería més variada d’Europa. El mezcal és una beguda aperitiva destil·lada, autènticament mexicana. Per al procés d’elaboració de mezcales s’utilitzen 30 espècies diferents d’atzavares silvestres de diferents parts del territori mexicà, el que resulta en un destil·lat que produeix mescals envellits, reposats, ametllats i amb gust de nanche o taronja, sempre acompanyats per la típica sal de cuc i llimona fresca. La Mezcalería d’Oaxaca és un espai sensorial únic a la ciutat
veure carta

Es diu d’Oaxaca

“Riquísimo no me hizo extrañar tanto México los platillos iguales y ricos :)”

Ivette Montiel

We went to Oaxaca last night for our wedding anniversary meal and were not disappointed. From the moment we arrived we were made to feel special by the very friendly and attentive staff. We weren’t sure what to order so we let our hosts suggest our meals and drinks. Turned out to be a brilliant idea. Tequila and mescaz to start followed by a selection of some of the most amazing foods we’ve every tasted. All washed down with some delicious Mexican ale. Everyone at Oaxaca helped make our wedding anniversary extra special and one we won’t forget. We will definitely be popping in for another ale or two before flying home”

Alex Alfie Banyon

“Check it out, you won´t regret it. Great location, cool deco, high quality food, new dishes to discover and a great service. And the cocktail and spirits menu is looooong enough to stay for a drink afterwards :-)”

Jaime Jimenez

“Tacos de Carnitas, Mole Poblano…mezcal…todo muy rico!! Además la sensación de por un par de horas…estar en Mexico!! Los felicito!!”

Ana Paula Durante

“Beste Südamerikanische Küche und Drinks!

Frank Seimetz

Podeu consultar les darreres opinions a la nostra plana de facebook!